Journalisten uit Amerika gebruikten een nieuwe, controversiële methode om informatie te vergaderen: vooral in Europa gold deze methode, het interview, lang als onbeschofte privacyschending. De auteur van een Nederlands handboek over journalistiek speculeerde in 1883 dat het interview ontstaan moest zijn uit een vreemde Amerikaanse karaktertrek: “nieuwsgierigheid naar de details van het privéleven en de meningen van publieke figuren”.

Lynn Berger in nrc.next van 7 maart 2012

Louis Beel in Batavia. Ooit spraken we ministers aan met 'excellentie'. (Credit: Geschiedenis 24)

Okee, roept iemand, laten we een bepaalde categorie interviews afschaffen. Bijvoorbeeld tv-interviews met politici. Niemand nam het proefballonnetje van de Leidse hoogleraar rechtsfilosofie Andreas Kinneging ook maar een seconde serieus.

Lang, lang geleden stopten journalisten ministers niet onaangekondigd een microfoon onder de neus. Nee, we spraken ze aan met ‘excellentie’.

Het doet me denken aan het tv-programma All you need is love. Dat gold ooit als schandalige emotie-tv. Nu is het juist een relatief braaf programma.

Smaken verschuiven. Gelukkig maar.