Politieke partijen doen tijdens de verkiezingscampagne hun stinkende best om te doen alsof ze mijlenver af staan van de andere partijen. In werkelijkheid bestaan de verschillen vooral uit centjes en procentjes.

Kiezers die bijvoorbeeld willen dat de staatsschuld afneemt kunnen nergens terecht. Geen enkele partij die haar programma door het CPB heeft laten doorrekenen komt in 2017 uit op een begrotingsevenwicht. De komende vijf jaar loopt de staatsschuld dus telkens verder op, of je nu op de SP stemt of op de VVD.

Toen ik afgelopen week werkte aan een pagina met verkiezingskandidaten uit de Leidsch Dagblad-regio, sprak ik met Quintus Backhuys, de nummer 2 van de Libertarische Partij. De Rijnlandroute (tussen A4 en A44) mag er best komen, vindt hij, maar alleen als die wordt gefinancierd door bedrijven. Door tol te heffen kun je de gebruiker laten betalen.

Je moet er niet aan denken dat je op elke nieuwe weg eerst door een tolpoortje moet rijden. Maar toch: het is eens wat anders dan een standpunt dat alleen met wat centjes of procentjes verschilt van de andere partijen.

Advertentie