In Orange Walk, Belize, valt geen donder te beleven, maar er is wel een Chinees restaurant. Toen ik er vier jaar geleden een uurtje doorbracht, bleef één vraag malen in mijn hoofd: hoe komt een Chinees op het onzalige idee om naar Orange Walk te verhuizen?

Er is in elk geval één Amerikaan die dat heeft gedaan: John McAfee (67), de man die rijk werd met anti-virusprogramma’s, en tegenwoordig een onsympathieke, paranoïde fantast.

Deze foto’s bewijzen twee dingen: 1) ik ben in Orange Walk geweest en 2) het is er niet erg pittoresk.

Nrc.nl verzamelt wekelijks interessante en goed geschreven ‘longreads’ uit internationale media. Een daarvan is dit weekend het beklemmende artikel over McAfee uit Gizmodo.

Net zo akelig en interessant is het verhaal uit LA Weekly over de dakloze die dankzij zijn penetrante lichaamsgeur tweehonderdduizend dollar kreeg en vanwege diezelfde geur uit zijn dure appartement is weggepest.

Geld is in beide verhalen de grote motor. De stinkende zwerver kan niet aarden in zijn nieuwe, luxe leven, en McAfee is óf knettergek door rijkdom en verveling óf hij is het zijn hele leven al geweest. In elk geval vreest hij voor zijn leven en durft hij in het donker zijn huis niet meer uit.

Gelukkig weet ik waar hij zijn fu yong hai bestelt.

UPDATE 12 november: Gizmodo meldt dat John McAfee wordt gezocht voor moord. Hij zou in Belize de Amerikaan Gregory Faull hebben doodgeschoten. Bizar.

Advertentie