Als brugklasser zat ik met pen en papier voor de tv. Geïnspireerd door Nico Scheepmaker, vader der Nederlandse voetbalschrijvers, turfde ik negentig minuten lang alle verrichtingen van een van de spelers.

Alleen acht van de laatste groepswedstrijden van het WK 1998 kwamen niet live op tv, omdat de andere wedstrijd in dezelfde poule tegelijk werd gespeeld. Zo zond de NOS wel Frankrijk – Denemarken (2-1) uit, maar niet Zuid-Afrika – Saoedi-Arabië (2-2). Daar baalde ik van, want ik wilde alles zien.

Het WK 1998 in Frankrijk was voor mij nog een vingeroefening. De vijf jaar erna hield alle toen denkbare voetbalstatistieken bij op mijn website Voetbalfocus.

Inmiddels heb je geen tv meer nodig om het WK te volgen. En voetbalstatistieken beperken zich al lang niet meer tot aantallen doelpunten, corners en overtredingen. Tien tips om het WK voetbal op internet te volgen.

1: NOS Duel Gemist

Duel Gemist is geen nieuwe vinding van de NOS, maar vanwege het grote tijdsverschil met Brazilië is het deze zomer extra waardevol. Zo zat ik vanochtend blij te ontbijten met korte samenvattingen van de nachtelijke wedstrijden Engeland – Italië en Ivoorkust – Japan op de tablet.

De publieke omroep bewijst liefhebbers een dienst, door op de pagina nog geen uitslagen te vermelden. Al gaat dat helaas nog niet zonder haperingen: vanochtend stond de samenvatting-zonder-uitslag van de eerstgenoemde wedstrijd nog niet online. Je kon wel klikken op de doelpunten: 0-1 van Marchisio, 1-1 van Sturridge, 1-2 van Balotelli. Dan is de eindstand natuurlijk geen verrassing meer.

2: FourFourTwo

Passes die leiden tot Nederlandse kansen tijdens Spanje - Nederland (FourFourTwo)

Passes die leiden tot Nederlandse kansen tijdens Spanje – Nederland (FourFourTwo)

Toonaangevend Engels voetbaltijdschrift met een internationale blik en een prachtige website vol statistieken. Lees bijvoorbeeld alles over de vooruitzichten voor Bosnië, dat vanavond op een WK-eindronde debuteert tegen Argentinië, of dompel je onder in de statistieken van Spanje – Nederland.

3: Zonal Marking

Geweldige website vol wedstrijdanalyses en voorbeschouwingen. Michael Cox, die ook voor FourFourTwo en The Guardian schrijft, maakt in zijn betogen doeltreffend gebruik van voetbalstatistiek. Zo demonstreert hij hier hoe Nederland Spanje met 5-1 kon verslaan. Vergeet niet om Cox te volgen op Twitter.

4: Catenaccio

Nederlandse voetbalschrijvers om te volgen zijn Thomas Boeschoten, Pieter Zwart en Nikos Overheul. Zij schrijven voor de interessante tactische groepsblog Catenaccio. Lees hun nabeschouwing van Nederland – Spanje.

5: De Correspondent

Jazeker, De Correspondent schrijft over voetbal. Ook Michiel de Hoog en Sander IJtsma maken gebruik van onbekendere soorten voetbalstatistiek. En leer hier Louis van Gaal kennen. In dat ene artikel staat meer zinnige informatie dan in het bijna vierhonderd pagina’s tellende boek O, Louis van Hugo Borst.

6: Dumpert

Verzamelplaats van WK-diamantjes. Kijk bijvoorbeeld de Nederlandse doelpunten tegen Spanje terug met het radiocommentaar van Jack van Gelder. En hoe zat het met de schoen van Bruno Martins Indi?

7: Nederlandse WK-selectie op Twitter

Toppers als Robin van Persie en Wesley Sneijder hebben miljoenen volgers. En bijna de hele selectie zit op Twitter. Bekijk hier de Twitter-lijst die ik heb samengesteld.

8: Nederlandse WK-selectie op Instagram

View this post on Instagram

#training 🏃 #christus 🙏#corcovado 🗻

A post shared by Klaas Jan Huntelaar (@klaasjanhuntelaar) on

Zeven internationals zitten op Instagram: Leroy Fer, Jonathan de Guzman, Klaas-Jan Huntelaar, Nigel de Jong, Wesley Sneijder, Joël Veltman en Stefan de Vrij.

9: Quest

Mauritsstad (via Quest.nl)

In het maandblad Quest staan weinig artikelen over voetbal. Lezers kopen het blad namelijk voor andere onderwerpen. Op de website verschijnen meer berichten die met het WK te maken hebben. Lees over de vroegere Nederlandse dominantie in Brazilië of over het Christusbeeld in Rio. En hoe spreek je de namen van de WK-spelers uit?

10: Twitter-lijst

Nog niet genoeg? Bekijk dan mijn Twitter-lijst met meer nerdstuff voor voetbalfans.

Meer internationals gevonden op Twitter of Instagram? Of een andere tip? Laat een reactie achter of stuur een tweet naar @frankbeijen.

Advertentie