Veteranendag

Den Haag, 28 juni 2014. Iskandar Bwefar staat te kijken naar een optocht van Nederlandse veteranen. In zijn rugtas zit de vlag van West-Papoea, de Morgenstervlag. Hij had gehoord dat er gedoe was over het ding. Op voorgaande Veteranendagen droegen Nieuw Guinea-gangers, die tussen 1945 en 1962 in het gebied hadden gevochten, nog zelf de Morgenstervlag mee. Maar nu mocht dat niet meer. Het argument van het Comité Nederlandse Veteranendag: “Wij vinden dat het defilé geen podium is voor politiek geladen uitingen.”

In West-Papoea mag je de Morgenstervlag niet hijsen. Dan gooien ze je in de gevangenis. En in Nederland mogen toeschouwers van Veteranendag dat ook niet. Of toch wel? “Nou”, zegt een politieagent, “niet in deze straat.” Daar staan toevallig koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte.

Iskandar Bwefar pakt de vlag uit zijn tas en begint ermee te wapperen. Vier dienstkloppers smijten hem tegen de grond. De vlag en Iskandar.

Waarom is Bwefar opgepakt? Omdat hij de orde verstoorde, zeiden de dienstkloppers. Ehm, o nee, toch niet… Omdat hij voor het dranghek stond, schreven ze in het proces-verbaal. Ook een lulsmoes, zo lijkt het. Hij stond namelijk achter het hek, niet ervoor.

Bwefar zal de zaak wel winnen, want de politie kan niet hard maken dat hij op een verkeerde plek stond. Maar ondertussen is hij wel op de grond gesmeten en gearresteerd. Foutje, bedankt.

Beatrix’ verjaardagsfeest

Utrecht, 1 februari 2013. De Utrechtse studente Joanna liep langs het Beatrixtheater op weg naar de bibliotheek, toen ze een hoop politie zag staan. Het bleek te gaan om het verjaardagsfeest van koningin Beatrix.

“Toen ben ik naar een winkel gegaan, heb om karton gevraagd en daar de leus heel snel opgezet: ‘Weg met de monarchie, het is 2013’. Ik ken Beatrix niet, heb niks tegen haar persoonlijk, wel tegen het instituut. Erfopvolging en vorstenhuis zijn niet meer van deze tijd.” (Citaat: AD.)

Je kunt denken: als iemand een kartonnen bordje met wat letters omhoog wil houden, is er niets aan de hand. Maar gelukkig greep een agent kordaat in. Heel goed, want straks komt de vorstin nog in aanraking met een onwelgevallige mening. Daar zou ze vast niet tegen kunnen.

Over dit dappere politie-optreden wilde minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie geen oordeel geven. “Maar vrijheid van meningsuiting en demonstratie zijn spijkerhard in de wet vastgelegd.”

Twee maanden geleden werd Joanna weer opgepakt. In Amsterdam dit keer. Dat was een foutje, volgens de politie. Sorry! Maar ondertussen heeft de politie haar wel twee keer tegengehouden. Foutje, bedankt.

Intocht Sinterklaas

Dordrecht, 12 november 2011. Sinterklaas kwam aan in Nederland en Quinsy Gario bevond zich in het uitzinnige publiek. Op zijn T-shirt stond de tekst ‘Zwarte Piet is racisme’. O nee. Straks zien kinderen dat en hebben ouders heel wat uit te leggen. Of erger nog: mensen gaan discussiëren over racisme en tradities.

Dat er geen enkele wettelijke grond is om zo’n tekst tijdens een kinderfeestje te verbieden, deed niet ter zake. De politie werkte Gario en zijn medestander Jerry Afriyie tegen de grond. Let in het filmpje goed op de blik van de kinderen. Hun ouders hoeven alleen maar te zeggen dat de politie een ontsnapte Piet aan het vangen was. Dan snappen ze het wel.

Ook hier pleitten de autoriteiten de demonstranten achteraf vrij. En ondertussen kreeg Gario niet eens excuses van de Dordrechtse burgemeester. Want net als de dappere agenten hield hij er ook niet van als iemand een kinderfeest verziekt. Foutje, bedankt.

Trouwens

Deze ‘foutjes’ van de Nederlandse politie maken mij flink pissig. Al is het niets vergeleken met de zware repressie van de lokale bevolking van West-Papoea door de Indonesische autoriteiten. Een belangrijke reden waarom we daarover bijna nooit iets horen, is dat journalisten, diplomaten of activisten nauwelijks toegang hebben tot het gebied. Lees wat op de website van Human Rights Watch, dan kom je er snel achter dat de mensen daar het een stuk zwaarder hebben dan wij. Maar dat is nog geen reden om bij elke arrestatie van iemand met een kartonnen bordje de schouders op te halen. Daar schiet je namelijk ook niets mee op. Al is het alleen maar omdat Nederland dan voor gek staat als het andere landen de les leest over mensenrechten en vrijheid van meningsuiting.

Advertentie