Nog vier wedstrijden en dan zit het WK in Brazilië erop. Nog nooit werd er zo veel gescoord op een toernooi en Nederland is (nu al) verder gekomen dan ik ooit had gedacht. Een prachtig WK, op de thuisploeg na.

Ook mooi: sinds dit WK is voetbaltactiek plotseling een mainstream gespreksonderwerp. ‘4-3-3’ en ‘5-3-2’ duiken op in krantenkoppen. Tactische veelzijdigheid is een van de belangrijkste wapens van het Nederlands elftal. Ondertussen leest de technische staf van Oranje de onvolprezen artikelen van Catenaccio nog eens goed door.

Drie weken na mijn eerdere lijstje is het tijd voor tien nieuwe internettips:

1: Interview met Catenaccio

Vijf verdedigers en Kuijt als back? Voor velen een verrassing, maar weblog Catenaccio opperde het in al 2012.

Een nog indrukwekkender wapenfeit staat in dit interview door HP/De Tijd: “De hoofdscout van Louis van Gaal vraagt ons wel onze stukken door te sturen. Onze artikelen worden gelezen in Brazilië en misschien zelfs meegenomen in de wedstrijdvoorbereiding.”

Ik vraag me wel af wat Thomas Boeschoten bedoelt met ‘stukken doorsturen’. Hebben Louis en zijn staf geen Blendle-accountje?

2: Sneijder loopt zichzelf voorbij

Wesley Sneijder: held van 2010, waterdrager van 2014. Catenaccio toont aan dat de vele kilometers ten koste gaan van zijn aanvallende spel. Maar goed: had Sneijder gisteren niet het houtwerk geraakt, maar gescoord, dan had Jack van Gelder hem ongetwijfeld weer de rol van vedette aangemeten. (Via Blendle – niet gratis, maar dat vind ik het waard.)

3: Bruno Martins Indi

Bruno Martins Indi stond in 2006 voor de tv te schreeuwen tijdens de veldslag Nederland – Portugal. Hij was voor zijn geboorteland: Portugal. In deze twee stukken legt hij zichzelf uit: Volkskrant en AD (alweer via Blendle).

4: Het WK van het individu

Neymar, Arjen Robben, James Rodríguez en Lionel Messi. Individuen staan centraal in 2014. Stuk van Michael Cox bij FourFourTwo.

5: Over Lionel Messi gesproken

Theories abound about why Messi won’t fall, about his character or his respect for the game, but I think it’s much simpler. If he dives, he loses the ball. The boy forced to grow up fast is only happy at play.

Dit artikel van Wright Thompson bij ESPN is verplichte stof voor iedereen die Messi wil begrijpen.

6: Luis Suárez

Waarom heet wat Luis Suárez heeft gedaan, na drie gevallen, nog steeds een ‘bijtincident’? Incidenten zijn het niet meer. Zeker als je weet dat hij als 16-jarige een scheidsrechter op een kopstoot trakteerde. Een journalist die dat in de krant zette kreeg een huurmoordenaar achter zich aan.

“It was not a headbutt,” he said, sounding triumphant. (…) “He fell,” Martinez Chenlo said, “accidentally into the referee.”

Weer een topstuk van Wright Thompson.

7: Braziliaanse schoppers

Nog meer gemeneriken: Brazilië.

8: Sjaak Swart in 2018

Colombia liet de 43-jarige reservekeeper Faryd Mondragón een paar minuten meedoen, alleen om hem in de recordboeken te krijgen. Weblog Voetblah vindt dat het ene record het andere niet is.

‘Dat is geen record, dat is gewoon een beetje sneu. Ik denk dat Sjaak Swart dit record – over vier jaar in Rusland – maar al te graag aan gort hinkelt.’

9: Freddy Adu

Domme Amerikanen noemden de puber Freddy Adu ‘de nieuwe Pelé’. Inmiddels is hij 25 jaar en negen clubs verder. De Amerikaanse WK-selectie heeft hij nooit gehaald. Met de kennis van nu was ‘de nieuwe René van Rijswijk’ een betere bijnaam geweest.

Ik hoorde net dat Adu mag proberen een contract te verdienen bij AZ. In zijn Twitter-bio las ik de zin Never put a period where God put a comma. Daar moest ik om grinniken. Volg die man.

10: Alle goals van WK 2010

Tot slot: vier jaar geleden was het ook zo slecht niet.

Advertentie