Drie dagen voordat ik bij Quest begon, opende de digitale kiosk Blendle zijn deuren. Blendle is het eerste handige systeem om losse artikelen uit kranten en tijdschriften mee te kopen. Als lezer vind ik dat fijn, en als journalist ook.

Dankzij de goede archieffunctie van Blendle kan ik hieronder een overzicht geven van mijn artikelen uit mijn eerste jaar bij Quest. Soms beantwoord ik daarin een vraag van een lezer (bijvoorbeeld over dierengeluiden, jaja), maar meestal volg ik mijn eigen interesse. Een stuk waarin ik op zoek ga naar de verschillen tussen spelt- en tarwebrood werd een behoorlijk Blendle-hitje (zie maart 2015 op goudenpen.nl).

Klinkt een stuk interessant, schroom dan niet om het aan te klikken. Het kost slechts een paar dubbeltjes per artikel. Probeer het eens!

Quest (maandblad):

lachjuli 2014

 • Lachen met accent. Kun je aan iemands gegrinnik horen uit welk land hij komt? Aan je spraak kan iedereen horen dat je uit Nederland komt. Verraad je je afkomst ook als je alleen maar lacht? Op zoek naar de taalverschillen van de lach.

augustus 2014

 • Alles tegen de jetlag. Hoe reis je ontspannen door verschillende tijdzones? Wat heeft het voor nut om tot rust te komen op een Caribisch eiland, als de vliegreis naar huis je weer doodmoe maakt? Verzet je biologische klok stukje bij beetje en overleef de reis glansrijk.
 • Nooit meer schakelen. Wanneer sterft de handmatige versnellingsbak eindelijk uit? We hebben lang gelachen om Amerikanen en Japanners met hun benzine slurpende automaten. Maar inmiddels halen ze onze vertrouwde handmatige versnellingsbak fluitend in. Blijven we nog lang vasthouden aan de ouderwetse versnellingspook?

september 2014

 • De draad kwijt. Wanneer kan de ouderwetse telefoonlader de prullenbak in? Altijd zit het ding met allerlei andere kabels en opladers vast in een snoerenspaghetti. En op je werk kom je erachter dat je de telefoonlader alweer thuis hebt laten liggen. De oplossing? Draadloos opladen.
 • Mazen in de wet. Hoe omzeil je de regels van de overheid? Regels zijn regels. Maar het geeft ook veel genoegen om ze te omzeilen. Er zijn zelfs mensen die daar hun hobby van maken. Acht wetten die hun doel voorbijschieten.

oktober 2014

 • Knuffeltonijn. Hoe maak je van een glibberig beest een succesvolle mascotte? Het Wereld Natuur Fonds is beroemd geworden met een schattige panda. Waarom scoren zachte, ronde beesten altijd zo goed? En kun je ook een succesvol symbool maken van een minder aaibaar dier?
 • Baby schudden, slecht idee. Zitten veel mensen onterecht vast voor het doodschudden van een baby? Honderden vaders, moeders en oppassen zijn veroordeeld voor het door elkaar schudden van baby’s. Onterecht, menen sommige wetenschappers. Terecht, volgens de meeste andere onderzoekers. Wie heeft er gelijk?

november 2014

 • De tweede man. Na een dagje wandelen op de maan belandde Buzz Aldrin in een zwart gat. In 1969 zette Buzz Aldrin als tweede mens voet op de maan. Maar de 45 jaar erna ging hij gebukt onder drank, depressies en problemen met vrouwen. Hoogbejaard ging hij nog vreemd.
 • Boeiende stof. Haren, huidschilfers, vezels en pluizen: de wereld achter het grijze stof in je stofzuiger. Hoe vaak je ook stofzuigt, altijd valt er weer nieuw huisstof uit de lucht. Wat zie je als je het 10.000 keer vergroot? Allerlei sporen van je dagelijks leven, maar ook schadelijke chemicaliën. Die tonen meteen aan waarom je maar beter af en toe kunt stofzuigen.

december 2014

 • Kamikazebeesten. Deze zeven dieren offeren zichzelf op voor hun soortgenoten. Ze zijn moedig en vastbesloten: de kamikazedieren van het dierenrijk. Ze geven hun leven, zodat hun soortgenoten overleven. Vooral insecten kunnen er wat van.
 • XXX. Nederlanders zoenen wat af, waarom eigenlijk? Of je nu familie ontvangt, de jarige buurvrouw feliciteert of collega’s een gelukkig nieuwjaar wenst: aan de Nederlandse drietrapskus valt bijna niet te ontkomen. Waarom kussen we zo veel?

januari 2015

 • Hun hebben gelijk. Waarom taalpuristen de strijd altijd verliezen. ‘Hun hebben het gedaan!’ Als je deze zin lelijk vindt, is dat jammer voor je. Want het heeft helemaal geen zin om je te ergeren aan taalverandering. De taal verandert toch wel. Of je het nu leuk vindt of niet.
 • Zwarte bladzijde. Verkochten Afrikanen hun eigen landgenoten als slaaf? Afrikaanse slaven waren een van de ‘goederen’ waar Nederland vanaf de Gouden Eeuw rijk mee werd. Maar zonder medewerking van de Afrikaanse handelaren was de internationale slavenhandel nooit zo groot geworden.
 • Vaste prik. Waarom is vaccineren niet verplicht? Weigeraars van vaccins brengen niet alleen hun eigen kinderen in gevaar, maar ook die van anderen. Want ziekten als mazelen zijn gevaarlijker dan je denkt, en zelfs een polio-uitbraak is niet uitgesloten. Tijd om het prikje verplicht te stellen?

februari 2015

 • Loon naar zwerven. Hoe ziet het huishoudboekje van een dakloze eruit? Dakloos is niet hetzelfde als platzak. Want ook als je op straat leeft, heb je recht op een uitkering. Bovendien ben je geen geld kwijt aan huur. Toch is het leven op straat duurder dan je denkt.

maart 2015

 • Plantjesplastic. Hebben we nog olie nodig om kunststof te maken? Aardolie raakt een keer op. Waar moeten we dan onze plastic tasjes, stofzuigers en het kinderspeelgoed van maken? Plastic van plantjes heeft de (verre) toekomst.

brood
april 2015

 • Best brood. Is speltbrood gezonder dan brood van gewone tarwe? Van tarwebrood word je dik en ziek, als je de critici mag geloven. Een aantrekkelijk alternatief dient zich aan: brood van de ouderwetse graansoort spelt. Is speltbrood gezonder dan tarwebrood?

mei 2015

 • Zand gezocht. Waar halen we elk jaar miljoenen tonnen korrels vandaan? Voor elk nieuw gebouw wordt ergens een hap uit het landschap genomen. Bouwen lukt niet zonder zand en sommige korrels zijn beter dan andere. Waar halen we het juiste zand vandaan?
 • Al wat blinkt. Al het goud, platina, zilver en uranium past prima op het Museumplein. In de wereldgeschiedenis is er genoeg goed gedolven om een kubus van 20 meter hoog mee te maken. Hoe zit dat met zilver, platina en uranium? We plaatsen vier metalen blokken op het Museumplein in Amsterdam.

moordjuni 2015

 • Gevaarlijke gekken? Moet je een stoornis hebben om een moord te plegen? Verhalen over gestoorde moordenaars kennen we allemaal. Maar soms is een dader volgens buurtgenoten juist ‘een heel gewone, vriendelijke jongen’. Moet je gek zijn om een moord te plegen? Of zijn moordenaars ook doodnormale mensen?
 • Lekker vet. Olie en vet van A tot Z. Vet staat in een kwaad daglicht. Toch is het meer dan alleen een dikmaker. Vet en olie smeren ook machines en geven België zijn culturele erfgoed. 26 keer vet.
 • Proost! Hoeveel drinken alle Nederlanders samen in een jaar? Koffie is de populairste drank van Nederland. We drinken er meer dan 3 kopjes per dag van. Hoeveel koffie drinken we dan met zijn allen in een jaar? Quest bouwde een toren van koffie op een stuk grond ter grootte van een half voetbalveld (50 bij 50 meter). Hoe hoog reikt die? En hoe zit dat bij bier, melk, wijn en frisdrank?

Quest Historie:

Nummer 3 van 2014

 • Stations in aanbouw. Het vernieuwde Rotterdam Centraal is af. Best knap: probeer maar eens een station te bouwen terwijl de treinen blijven rijden. Die uitdaging hadden de bouwers van Amsterdam Centraal niet. Maar zij moesten wel eerst drie nieuwe eilanden aanleggen.
 • Sprookjesgeld. Noodmunt trekt Oostenrijks dorp uit de crisis. Eerste hulp bij economische crisis: introduceer speciaal geld dat steeds minder waard wordt. Zo heeft sparen geen zin, maar uitgeven wel. Deze aanpak werd in het Oostenrijkse stadje Wörgl een ongekend succes.

chinaNummer 4 van 2014

 • De terugkeer van China. Als wereldmacht is China allesbehalve een nieuwkomer. Voordat in Europa de Industriële Revolutie begon, had het Aziatische land een technische, economische en militaire voorsprong op de rest van de wereld. Hoe kwam China zo machtig?

Nummer 1 van 2015

 • Vlaamse monnik in Mongolië. Religieuze ontdekkingsreiziger. Wat heeft een Vlaamse monnik in de dertiende eeuw te zoeken in het enorme Mongoolse rijk? Het woord Gods verspreiden, uiteraard. Maar of dat nu een doorslaand succes werd…
 • Terug naar de Friese Zee (boekrecensie). Volgens buitenstaanders leefden de Friezen als vissen in het water en waren ze grof en barbaars. Toch domineerde dit volk de Noordzee tijdens de vroege Middeleeuwen.

Nummer 2 van 2015

 • Hoe oud is de Koran? De Koran bestaat volgens moslims uit teksten van Allah, die hij doorgaf aan de profeet Mohammed. Wanneer kwamen die teksten in een boek terecht?
 • Tot wanneer was Latijn een gesproken taal? Lang nadat het Romeinse Rijk uit elkaar viel, schreven wetenschappers nog in het Latijn. Maar probeerden ze met elkaar in die taal te praten, dan konden ze elkaar nauwelijks verstaan.

Quest Psychologie:

Nummer 4 van 2014

 • Wat slikt Nederland? Het topje van de pillenberg. De gemiddelde Nederlander haalt jaarlijks 25 pakjes medicijnen in huis. De toppers zijn pijnstillers, middelen tegen hart- en vaatziekten en maagmedicijnen. Hoe is het om ze elke dag te moeten slikken? En wat zijn de gevaren van afhankelijkheid van medicijnen?

Nummer 1 van 2015

 • Smaak verschilt. Lekker is steeds vaker gezond. Geef een voedselsnob een simpel stukje vlees en zeg dat het biologisch is. Wedden dat hij het héérlijk vindt? Of iets lekker smaakt, wordt door veel meer dingen bepaald dan alleen je smaakvermogen.

Nummer 2 van 2015

 • Geen talent voor wiskunde? Smoesjes! Wat veroorzaakt het onderscheid tussen alfa’s en bèta’s? Ideaal excuus voor wie geen zin heeft om iets uit te rekenen: ‘ik ben gewoon een echte alfa’. Ligt bij je geboorte in je hersenen vast of je goed bent in taal of juist in wiskunde, of heb je er zelf voor gezorgd dat je alfa of bèta bent?

Quest 101:

Dingen die niet in Blendle staan zijn mijn blogs, de interviews voor Experiment NL (Corina Brussaard, p. 74-78 en Spinozapremie-winnaar René Janssen) en de quizzes en tests waar ik bijdragen aan heb geleverd.