Auto’s, brommers, vliegtuigen, alarmverkeer, een hei-installatie verderop, een glasbak, een stel meeuwen en ten slotte schreeuwende kinderen uit de buurt: ik had er nooit bij stilgestaan dat de Apollolaan in Leiden zo’n lawaaiige straat is.

Voor het Leidsch Dagblad schreef ik over de zaak-Benno L. en over de reacties in de Leidse politiek (spoeddebat, verkiezingen staan voor de deur, op voorhand kansloze motie van wantrouwen door eenmanspartij, landelijke media die zich daarop storten, eenmanspartij die tijdens de verkiezingen verdubbelt, tweemanspartij die uit elkaar valt). Voor de camera van Argos Medialogica, dat de affaire reconstrueerde, mocht ik daarover vertellen.

Uit alle zaken waar Argos zich in vastbijt, weet het interessante gebeurtenissen op te duiken. Zo bleek dat NRC zwijggeld een schadevergoeding heeft betaald aan Benno L.

Vanwege al het achtergrondgeluid op straat hebben we drie uur staan filmen. Het leverde een handvol zinnetjes in de uitzending op. Een goede score, want de lokale politici die zijn geïnterviewd (Tomas Kok en Daan Sloos, van de eenmanspartij die tweemans werd, etc.), zijn helemaal buiten de uitzending gevallen.

Ik snap best dat voor de tv-makers de Leidse gemeenteraad niet het belangrijkste aspect van de affaire was. Ook dat is Medialogica.

Bekijk hier de uitzending op NPO Gemist.

Advertentie