Twintig jaar geleden was ik een puber met puistjes, een beugel en een voetbalwebsite.

Ik keek wedstrijden op tv met een formuliertje voor mijn neus. Daarop turfde ik de belangrijkste wedstrijdstatistieken plus alle acties van een door mij gekozen speler.

Op mijn site Voetbalfocus verschenen uiteindelijk 821 wedstrijdverslagen en ruim 900 spelers-cv’s, van Yassine Abdellaoui tot Clemens Zwijnenberg.

voetbalfocus1

Te jong om te werken

In deze tijd waarin internet en sociale media overal zijn is het moeilijk voor te stellen, maar zo zette ik op de computer in mijn ouderlijk huis een van de best bezochte voetbalwebsites van Nederland in elkaar.

Spelers mailden mij omdat ze zichzelf op mijn site zagen staan. Per kerende e-mail vroeg ik ze voor een interview voor de schoolkrant, dat ik dan meteen op mijn site kon plaatsen.

Andere voetbalsites wilden me inlijven, maar ik bleef liever mijn eigen eenmansvoetbalwikipedia.

De sportstatistiekenreus Infostrada (nu Gracenote) nodigde me uit voor een gesprek. Enthousiasme alom, maar met 14 jaar was ik te jong om voor ze te gaan werken.

Kamer zonder internet

In 2003 ging ik studeren in Utrecht en kwam te wonen op een kamer zonder internetaansluiting.

De site werkte ik niet meer bij, maar ik liet hem wel online staan omdat veel van mijn statistieken nergens anders terug te vinden waren.

Waarom verlengen?

Toen ik eind 2019 het jaarlijkse mailtje van het hostingbedrijf kreeg, dacht ik voor het eerst: waarom zou ik nog verlengen?

Bijna alles staat op Wikipedia en Transfermarkt. Pareltjes zoals mijn topscorerslijst van de Eredivisie van 1956 tot 2003 zijn lichtelijk achterhaald.

En als je wilt weten hoe internetsites er toen uitzagen, kun je ook naar de site van Space Jam.

Voetbalfocus was de laatste 17 jaar niets meer dan een monument van archaïsch HTML voor het plezier dat ik er als puber in had om journalistje te spelen. Afgaande op de paar pagina’s die ik vanavond teruglas, schreef ik voor een 13- tot 17-jarige niet slecht. Al ziet de 34-jarige eindredacteur die ik nu ben volop verbeterpunten.

We hebben de screenshots nog

Voetbalfocus is nu offline. Gelukkig vind je hier nog wat screenshots. De site blijft ook te bewonderen in de Wayback Machine, al is hij vooral gearchiveerd nadat er niets meer veranderde.

En als er nog Wikipedia-moderatoren interesse hebben in mijn verzameling aan voetbalinformatie, dan hoor ik het wel.